Eigen vermogen vs. vreemd vermogen

Eigen vermogen vs. vreemd vermogen

Een huis kopen zonder hypotheek? Voor de meeste mensen is dat ondenkbaar. Maar wist je dat hetzelfde principe ook geldt bij het investeren in vastgoed? Veel professionele beleggers doen dat met een combinatie van eigen én geleend geld. Waarom doen ze dat? En wat levert het op?

Wat is eigen vermogen eigenlijk?

Eigen vermogen is het geld dat je zelf inlegt. Dat kan spaargeld zijn of winst die je in een bedrijf laat zitten. Je hoeft het niet terug te betalen, maar het brengt wel risico’s met zich mee. Als er iets misgaat, ben jij als eerste je inleg kwijt. Ook is eigen vermogen vaak niet genoeg om grote investeringen te doen – zoals de aankoop van een appartementencomplex of hotel.

Waarom dan lenen?

Met vreemd vermogen bedoelen we geleend geld. Denk aan hoe je een huis koopt: je gebruikt je spaargeld, maar sluit ook een hypotheek af. Die hypotheek is vreemd vermogen. In de vastgoedwereld werkt het net zo. Banken, verzekeraars en andere financiers verstrekken leningen, met het vastgoed zelf als onderpand. Zo kun je als investeerder sneller grotere stappen zetten.

Waarvoor wordt vreemd vermogen gebruikt?
Beleggers zetten vreemd vermogen in om:

  • vastgoed aan te kopen (zoals supermarkten of appartementen)
  • renovaties of herontwikkelingen te financieren
  • bestaande leningen te herfinancieren
  • sneller te groeien en beter te spreiden.

Wat levert dat op?

Het grote voordeel van vreemd vermogen is het zogeheten hefboomeffect. Je combineert je eigen geld met geleend geld en investeert daarmee in vastgoed. Als het rendement op die investering hoger is dan de rente die je betaalt, stijgt het rendement op je eigen geld. Anders gezegd: met dezelfde inleg bereik je meer.

Slim belastingvoordeel

Nog een pluspunt: de rente die je betaalt over leningen is vaak aftrekbaar van de winst. Dat verlaagt je belastingdruk. Zeker bij grote investeringen of in landen met hoge belastingen kan dat voordeel flink oplopen.

Groeien met tempo

Met alleen eigen vermogen duurt het vaak jaren om een goed gespreide vastgoedportefeuille op te bouwen. Door vreemd vermogen slim in te zetten, kun je sneller investeren en beter spreiden over locaties en sectoren. Een veelgebruikte vuistregel hierbij is de ‘loan to value’ (LTV): dat is de verhouding tussen de lening en de waarde van het vastgoed.

Maar let op: lenen brengt ook risico’s

Een hefboom werkt twee kanten op. Daalt de waarde van het vastgoed of stijgen de rentelasten, dan kan het rendement juist tegenvallen. Bovendien is lenen niet altijd eenvoudig.

Enkele risico’s en aandachtspunten van lenen:

  • dalende huurinkomsten of vastgoedprijzen kunnen het rendement drukken
  • stijgende rentes maken financiering duurder
  • wetgeving kan fiscale voordelen beperken
  • financiering is niet altijd beschikbaar onder dezelfde voorwaarden.

Wat doet Annexum?

Annexum combineert eigen vermogen van particuliere beleggers met vreemd vermogen van banken. Dat doen we per fonds op een manier die past bij het vastgoed en bij het risicoprofiel.  Zo zorgen we ervoor dat beleggers meeprofiteren van kansen, maar wel met een doordachte balans tussen risico en rendement.

_____________________________________________________________________________________

Bent u geïnteresseerd in meer nieuws zoals dit? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden voor nieuwsbrief


Gerelateerde artikelen