Interview | Stichting Gouden Dagen strijdt tegen eenzaamheid onder ouderen

Week tegen eenzaamheid

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid – van 26 september tot en met 2 oktober – brengen we graag Stichting Gouden Dagen onder de aandacht. De organisatie zet zich sinds 2009 in voor het verminderen van eenzaamheid onder ouderen. Annexum steunt deze organisatie en sprak met directeur Liesbeth Gaasbeek over drijfveren en de bijdrage die wij allemaal kunnen leveren aan een betere toekomst voor de generaties voor ons.

Van warme koffiemomenten tot het vervullen van levenslange dromen

Eenzaamheid onder ouderen is een groeiend probleem in Nederland. Stichting Gouden Dagen begon als een initiatief van zorginstellingen in Noord-Holland, met als doel ouderen samen te brengen onder het genot van een kopje koffie of een leuke activiteit en hun wensen te vervullen. Wat met een kleine groep begon, is inmiddels uitgegroeid tot een breed netwerk aan zorginstellingen en buurthuizen met een scala aan initiatieven die ouderen gelukkiger maken en eenzaamheid tegengaan.

Liesbeth Gaasbeek trad in 2019 aan als directeur, na betrokken te zijn geweest bij verschillende onderzoeksprojecten met kennisinstituten. Met haar ervaring in nationaal en internationaal onderzoek op het gebied van innovaties voor zelfstandig en sociaal welbevinden, brengt ze veel kennis en expertise mee naar Gouden Dagen.

Vier pijlers voor verbinding

De activiteiten van Gouden Dagen draaien om vier belangrijke pijlers, die elk op hun eigen manier bijdragen aan het welzijn van ouderen. Liesbeth licht deze toe:

  1. Gouden Koffie: Dit zijn koffiemomenten waar ouderen samenkomen, de activiteit waarmee Gouden Dagen in 2009 begon. Vaak zijn deze bijeenkomsten gekoppeld aan een thema, zoals historische lezingen of streekdialecten. “Het is een laagdrempelige manier om sociale contacten te bevorderen, iets wat enorm belangrijk is voor onze doelgroep.”
  2. Gouden Wensen: Via de wensboom kunnen ouderen hun persoonlijke wensen indienen, van een haringhapje tot een avontuurlijke ervaring zoals skydiven. “Met hulp van vrijwilligers brengen we deze wensen tot leven, waardoor met name kwetsbare ouderen zich gezien en gewaardeerd voelen.”
  3. Gouden Cultuur: De derde pijler draait om creatieve workshops en culturele projecten, vaak in samenwerking met jongeren. ‘’Denk aan het leren van digitale vaardigheden of kunstprojecten. Dit biedt mensen niet alleen nieuwe ervaringen, maar geeft hen ook de kans om hun kennis en verhalen te delen met jongere generaties.”
  4. Gouden Natuur: Voor de Gouden Natuur worden uitstapjes in de buitenlucht georganiseerd, vaak in samenwerking met natuureducatie-instituten. “Buiten zijn, in een ontspannen omgeving, doet wonderen voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van mensen.”

De brug tussen wetenschap en praktijk

Wat Gouden Dagen bijzonder maakt, is haar nauwe samenwerking met wetenschappelijke instellingen zoals de Vrije Universiteit en kennisinstituut Vilans. “Het is zonde als wetenschappelijke kennis op de plank blijft liggen, dus wij zorgen ervoor dat die kennis in de praktijk wordt toegepast. Onze initiatieven zijn dan ook gebaseerd op bewezen methodieken”, legt Liesbeth uit.

De vier pijlers van Gouden Dagen zijn nauw verbonden met wetenschappelijk onderzoek 

Een goed voorbeeld hiervan is het onderzoek naar interventies tegen eenzaamheid, wat resulteerde in de ontwikkeling van een keuzehulp. Hierbij zijn zeven effectieve elementen vastgesteld, waaronder praktische hulp en zinvolle dagbesteding. “Deze samenwerking werkt twee kanten op. De wetenschappers hebben de kennis, wij hebben de contacten en ervaring met de doelgroep. Samen maken we echt impact.”

Week tegen eenzaamheid

Vrijwilligers: de motor achter Gouden Dagen

Stichting Gouden Dagen bestaat niet zonder haar mensen. Een mooi voorbeeld van hoe vrijwilligers het verschil maken, is bij de inzet van de Gouden Koets. Dit is een klein elektrisch wagentje waarmee ouderen ritjes kunnen maken naar bijvoorbeeld vrienden of familie, vooral wanneer openbaar vervoer geen optie is. Voor veel ouderen betekent de Gouden Koets dat ze wekelijks contact kunnen onderhouden met geliefden. Dit initiatief brengt niet alleen mobiliteit, maar ook menselijke warmte en betrokkenheid.

Duurzaam verschil maken

Gouden Dagen biedt ouderen de mogelijkheid om niet alleen deel te nemen aan sociale activiteiten, maar ook om weer in contact te komen met hun omgeving en hun passies te herontdekken. Toch blijven er uitdagingen bestaan die de verdere groei van deze waardevolle initiatieven in de weg staan.

Een van de grootste uitdagingen waar Gouden Dagen momenteel mee te maken heeft, is het vinden van een balans tussen het organiseren van projecten en het werven van fondsen. Naast de bestaande initiatieven heeft Gouden Dagen diverse veelbelovende projecten in de pijplijn die met behulp van extra fondsen verder ontwikkeld kunnen worden. Zo zijn er schilderworkshops die op grotere schaal uitgerold kunnen worden, maar door een gebrek aan middelen is er momenteel een lange wachtlijst van locaties die graag willen deelnemen. Ook de populaire Gouden Koets, die ouderen op een bijzondere manier in het zonnetje zet, kan met extra middelen op meer locaties georganiseerd worden.

week tegen eenzaamheid

Steun Stichting Gouden Dagen

Bij Annexum geloven we in het ondersteunen van initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Gouden Dagen is zo’n initiatief. Daarom willen we onze beleggers, relaties en andere lezers graag aanmoedigen om dit waardevolle werk te steunen.

Wilt u ook een steentje bijdragen aan de missie van Gouden Dagen? Overweeg dan om een donatie te doen.

Scan de QR-code of gebruik de onderstaande link om naar de donatiepagina te gaan.

Gouden Donatie – Gouden Dagen

Er is nog veel meer te vertellen over Gouden Dagen, neem een kijkje op de website om meer te lezen over hun mooie werk.


Gerelateerde artikelen