Investeringen in hotelvastgoed vervijfvoudigd

Hotelvastgoed investeringen

De investeringen in de hotelbranche zijn de afgelopen tijd aanzienlijk toegenomen. Volgens een recent rapport van CBRE zijn de investeringen in hotelvastgoed zelfs vervijfvoudigd, wat aangeeft dat er aanzienlijk meer kapitaal naar deze sector stroomt. Hotels hadden de afgelopen jaren nog last van de nasleep van corona, aldus Erik Langens, hoofd kapitaalmarkten bij CBRE. “Nu zijn de exploitatieresultaten van hotels sterker dan ooit tevoren. Dit maakt deze sector voor beleggers erg interessant en dat zien we terug in de cijfers.” De sterke groei toont aan dat beleggers hun vertrouwen in deze sector hebben herwonnen.

Aantrekkelijke steden en duurzame concepten

De groei die de Nederlandse hotelmarkt doormaakt, wordt aangedreven door toenemende vraag van toeristen en zakelijke reizigers. Beleggers tonen met name interesse in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, waar veel toerisme is en zakelijke centra die de bezettingsgraden van hotels hooghouden. De focus ligt steeds meer op duurzame en innovatieve hotelconcepten, die inspelen op veranderende consumentenvoorkeuren en milieubewustzijn. Stabiele kasstromen dragen ook bij aan de populariteit van hotels onder beleggers. De sector kenmerkt zich door hoge bezettingsgraden, voorspelbare seizoenpieken, langdurige contracten met bedrijven (zakelijk segment), flexibele prijsstructuur en extra inkomsten van diensten zoals restaurants of wellness.

Waarom investeren in Hotelvastgoed?

De heropleving van toerisme en de toenemende vraag naar hotelaccommodaties bieden beleggers nieuwe kansen in hotelvastgoed. Met voordelen zoals diversificatie van de portefeuille en bescherming tegen inflatie, blijkt deze sector aantrekkelijker dan ooit. Hotelvastgoed biedt flexibele investeringsmogelijkheden, van directe investeringen tot gecombineerde vastgoed- en exploitatieprojecten. Deze dynamiek maakt het een veelbelovende keuze voor beleggers die op zoek zijn naar groei en stabiliteit.

  • Heropleving van Toerisme

Het aantal reisbewegingen – zowel toeristisch als zakelijk – keerde in 2023 terug naar pre-COVID niveau. Consumenten besteden een steeds groter deel van hun besteedbaar inkomen aan reizen en de vraag naar hotelaccommodaties neemt daarmee ook toe.

  • Diversificatie

Beleggers zoeken naar manieren om hun portefeuilles te diversifiëren en hun risico’s te spreiden. Hotelvastgoed biedt een andere inkomstenstroom dan traditioneel vastgoed.

  • Inflatiebescherming

Hotels kunnen hun tarieven relatief snel aanpassen aan de inflatie, wat ze een aantrekkelijke hedge maakt tegen stijgende prijzen. Vanwege de uniek korte huurperiodes, gemeten in dagen in plaats van maanden of jaren, bieden hotels een vorm van bescherming tegen inflatie. Dit is een voordeel dat hotels hebben ten opzichte van ander onroerend goed als het gaat om vermogensbescherming.

Dynamische markt

De vervijfvoudiging van investeringen in hotelvastgoed illustreert de hernieuwde aantrekkingskracht van deze sector op beleggers. Met de heropleving van het toerisme, de mogelijkheden voor diversificatie en bescherming tegen inflatie, biedt hotelvastgoed een aantrekkelijke investeringskans. Investeerders genieten van flexibiliteit dankzij de keuze tussen huurcontracten, hotelmanagementcontracten en franchisecontracten, wat hen in staat stelt optimaal te profiteren van deze dynamische markt. Recentelijk is echter bekend geworden dat het lage btw-tarief voor logies in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie zal worden verhoogd van 9 procent naar 21 procent. Verwacht wordt dat deze prijsverhoging grotendeels zal worden doorberekend aan de gast. Hoewel hotelgasten zich de afgelopen jaren niet hebben laten afschrikken door aanzienlijke prijsverhogingen, zal deze maatregel ongetwijfeld gevolgen hebben voor de hotelbranche.

_____________________________________________________________________________________

Bent u geïnteresseerd in meer nieuws zoals dit? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden voor nieuwsbrief


Gerelateerde artikelen