Blog | Annexum nog sterker op bekend supermarktterrein

Boodschappen doen in de supermarkt

Dat Annexum vertrouwd is met supermarkten is bekend. De verrassing over de overname van de vastgoedportefeuille met 55 Jumbo-supermarkten zit vooral in de omvang. Huib Boissevain licht toe dat omvang geen reden was om niet in te stappen. Het gaat juist om de redenen om het wél te doen.

Alles overwegen bij aankoop van vastgoed

Na de overname van deze supermarktportefeuille is Annexum met ongeveer 750 miljoen euro aan supermarktvastgoed één van de grootste beleggers op dit gebied in Nederland. Hierdoor komt een beursgenoteerd fonds in supermarkten binnen handbereik. En particuliere beleggers hebben veel interesse in dit product. Dit waren de belangrijkste redenen voor Annexum om mee te doen aan het biedingsproces voor deze portefeuille.

“De bieding was echt teamwerk, samen met een Amerikaanse institutionele belegger. Hierdoor konden we een eindbod uitbrengen dat het meest aantrekkelijk was voor de verkoper: Jumbo. Het is een voorrecht om dit samen met een professionele partij als Jumbo te mogen doen.”

Supermarkten hebben zich bewezen

Met ongeveer 300 miljoen euro is dit een bijzondere transactie. Vergeleken met andere types vastgoed zijn de supermarkten nog redelijk geprijsd. Daarnaast zijn de supermarkten crisisbestendig. Dat is tijdens de kredietcrisis gebleken, nu tijdens de coronacrisis blijkt dit weer. En de langetermijnhuurcontracten zijn belangrijk. Gemiddeld heeft Jumbo op de gehele portefeuille 10-jarige huurcontracten getekend.

Annexum financiert de portefeuille in eerste instantie met grote familiebedrijven. In de loop van 2021 komt er een beleggingsfonds voor particulieren.

Van kleine rustige fondsen naar grote actieve fondsen

Terugkijkend constateert Huib dat er heel wat veranderd is in de afgelopen jaren. Vergeleken met de eerste supermarktfondsen, zijn de fondsen nu een stuk groter. In de eerste supermarktfondsen zaten slechts een paar gebouwen. Een ander belangrijk verschil is dat er nu veel meer beweging in de fondsen zit. Aan- en verkoop van vastgoed in een fonds gebeurt nu regelmatiger.

“Beleggen in de eerste supermarktfondsen was veel meer een groepsactiviteit. Je stapte alleen maar uit als het pand werd verkocht. Nu bepalen beleggers zelf wanneer zij willen in- en uitstappen.”

Tijdens de kredietcrisis beheerde Annexum naast de kleinere fondsen al de eerste grote fondsen, waarin veel beweging zat. Onder andere hierdoor kwam het bedrijf de kredietcrisis goed door. De grote fondsen hebben geen eindtermijn. Vastgoed wisselt en beleggers stappen in en uit. Dit type fondsen past goed in deze tijd.

 

Huib Boissevain | AnnexumHuib Boissevain is oprichter en CEO van Annexum, waarmee hij sinds 2000 particuliere- en institutionele beleggers de mogelijkheid biedt om te beleggen in vastgoed. Eerder bekleedde Boissevain diverse leidinggevende functies in de financiële wereld, bij onder meer Van der Moolen, Zurich, Rabo Securities en VastNed. Vanuit die ervaring ontstond zijn enthousiasme voor productontwikkeling en innovatie op het gebied van vastgoedbeleggingen.

 


Gerelateerde artikelen