Column | DNB, geef banken de ruimte hun marges op peil te houden
Sinds 2018 moet de bank- en verzekeringssector van De Nederlandsche Bank de financiële risico’s van klimaatverandering in kaart brengen. En dan is er nog de AFM, die erop toeziet dat financiële instellingen correct rapporteren over de duurzaamheid van hun producten en diensten.
Het verrast niet dat beide organisaties het thema duurzaamheid serieus nemen en in beginsel is dat natuurlijk een goede zaak. We moeten alleen wel vaststellen dat de beroemde Nederlandse regeldrift zich ook hier weer stevig heeft laten gelden.
Deze column verscheen eerder op Vastgoedjournaal
Met name DNB overspoelt de financiële sector met een onwaarschijnlijke hoeveelheid rapportageformulieren waarin duiding en toelichting moet worden gegeven aan inspanningen, risicobeheersing en -analyse van duurzaamheidsinspanningen van de organisaties en hun klanten en partners.
Dit doet sterk denken aan de KYC-verplichtingen die al jaren door DNB aan financiële instellingen worden opgelegd. Niet alleen gaat het ook daar om een zeer omvangrijke rapportageplicht, maar er is een andere uitdaging: DNB blokkeert de mogelijkheid van banken om hun KYC-processen te automatiseren. Het resultaat is dat er bij de grote banken letterlijk duizenden medewerkers zijn ingezet om ervoor te zorgen dat hun organisatie door de KYC-molen van DNB komt. Het behoeft geen toelichting dat dit een uiterst kostbare zaak is.
Het is niet goed uit te leggen waarom het banken op dit punt niet is toegestaan de enorme toegevoegde waarde van digitalisering en AI in te zetten om een belangrijk dossier als KYC te versterken en processen structureel te versnellen. Dat levert niet alleen betere resultaten op, maar het scheelt de banken een enorme kostenpost.
Daarom een tweeledige oproep aan DNB.
Geef banken om te beginnen de ruimte af te stappen van een archaïsche werkwijze op het gebied van KYC-compliance. De ratio ontbreekt en de huidige benadering zet de marges van met name de grootbanken veel te veel onder druk. Daarnaast het verzoek om dezelfde starre houding niet ook toe te passen op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving. Als digitale oplossingen ook hier worden geweerd en er een paper trail ontstaat zoals we dat kennen uit het KYC-dossier, dan gaat dat banken wederom heel veel geld kosten en bovendien gooit het onvermijdelijk een rem op broodnodige inspanningen en initiatieven op duurzaamheidsgebied.
Tot slot nog een andere realiteit. Significant hogere kosten bij de banken heeft een onvermijdelijke impact op de marges. Dat gaat de rentestanden geen goed doen. En dat is een neveneffect waar – zeker in de vastgoedsector – niemand op zit te wachten.
Huib Boissevain, CEO Annexum
_____________________________________________________________________________________
Bent u geïnteresseerd in meer nieuws zoals dit? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief!