Column | Kent u Hugo de Jonge nog?

Huib Boissevain | VG Visie Zomer 2022

Ongetwijfeld, want wie actief is in de vastgoedsector heeft in meer of mindere mate te maken met een aantal van de merkwaardige plannen en maatregelen die de afgelopen jaren uit zijn koker kwamen. Opmerkelijk genoeg wijdt Hugo tot op de dag van vandaag het ernstige falen van de woningmarkt niet aan zijn eigen initiatieven, maar vooral aan de hoge rente.

Een gebrek aan zelfreflectie dat door het nieuwe kabinet vooralsnog niet is gecorrigeerd. Want dat kwam vervolgens zélf met een opmerkelijk voorstel in haar Belastingplan 2025.

Deze column verscheen eerder op Vastgoedjournaal

Hoewel het kabinet de beperking van de verlaging van de af te trekken rente van 20% naar 25% heeft verhoogd, houdt men het schrappen van de vrijstelling van de eerste € 1 miljoen bij vastgoedvennootschappen overeind. Kennelijk is niet doorgedrongen hoeveel kleine beleggers met een belegging van een paar woningen voor hun pensioen dit hard gaat raken.

Ook leidt de voorgenomen beperking van het aftrekken van rente tot een dubbele belasting op die rente. Om te beginnen kan je de door een vastgoedvennootschap betaalde rente niet volledig aftrekken, waardoor er per saldo meer belasting wordt betaald. Daarnaast betalen banken over hun winst op het hypotheekbedrijf al belasting.

Maar er komt nog iets anders bij. We willen collectief zo snel mogelijk zo veel mogelijk nieuwe woningen ontwikkelen. Maar als bekend is één van de uitdagingen dat woningen die nog niet klaar zijn ook niet kunnen worden verhuurd. Die leveren daarmee dus (nog) niets op.

Tegelijkertijd hebben partijen als ontwikkelaars, corporaties en ook beleggers vaak aanzienlijke hoeveelheden vreemd vermogen aangetrokken voor die ontwikkeling. Het voornemen om de rente op dat vermogen niet meer aftrekbaar te maken rijdt deze partijen op onbegrijpelijke wijze in de wielen. En dat is niet alleen slecht nieuws voor betrokkenen, maar het maakt het vlottrekken van de woningmarkt onmogelijk. Volgens Hugo zelf ligt hier overigens niet de pijn, al legt hij niet goed uit waarom dan niet.

Hoe dan ook, het is de hoogste tijd om het tij te keren. Dat gebeurt niet vanzelf, er is ingrijpen nodig. Als een aantal schadelijke maatregelen en voorstellen niet van tafel gaat is het herstel van de woningmarkt een onmogelijke opgave. Dat mogen wij niet laten gebeuren en daarom is het zaak misstanden onder de aandacht te blijven brengen en niet-aflatend oplossingen aan te dragen. Misschien is het goed om #hoevindjezelfdathetgaatHugo weer eens te gaan gebruiken? Laten we hopen dat het niet nodig is,

Huib Boissevain, CEO van Annexum

_____________________________________________________________________________________

Bent u geïnteresseerd in meer nieuws zoals dit? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden voor nieuwsbrief


Gerelateerde artikelen