Column: Waar was het geld op de Woontop?
Nu het stof van de Woontop begint neer te dalen is de vraag: wat is er nou veranderd? Waar de aanloop naar de top wat rommelig was wordt nu toch wel hoopvol uitgekeken naar een concreet vervolg.
Er zijn zeker stappen gemaakt. Een positieve ontwikkeling is dat minister Keijzer beter lijkt te luisteren naar de vastgoedsector dan haar voorganger. Vooralsnog lijkt in elk geval de wil er te zijn om het ontwikkelaars en bouwers makkelijker te maken. Zij zijn terecht tevreden met het voornemen om procedures en vergunningen te vereenvoudigen en versnellen, een wens die door iedereen wordt gedeeld. Het aanzienlijke pijnpunt van een haperende bouw, ruimtelijke ordening en infrastructuur kwam in elk geval uitgebreid aan de orde.
Een pijnpunt dat minstens zo cruciaal is bleef echter vrijwel onbesproken, namelijk: hoe gaan we het versneld realiseren van 100.000 huizen per jaar precies betalen? De thema’s financiering en fiscaliteit kwamen niet of nauwelijks aan de orde en dat is een omissie. Natuurlijk staan ontwikkelaars en bouwers te trappelen om zich achter Mona’s plannen te scharen. Maar ook zij weten dat een gebrek aan kapitaal onvermijdelijk roet in het eten gooit.
Deze column verscheen eerder op Vastgoedjournaal.nl
Er is jaarlijks zo’n 35 miljard euro nodig als wij de nieuwbouwdoelstelling willen halen. Het is daarmee noodzakelijk partijen te vinden die niet alleen de middelen, maar ook de appetite hebben om in (de bouw van) Nederlands woningvastgoed te investeren. Vaststaat dat de gebruikelijke investeerders tot op heden bij lange na niet genoeg hebben geïnvesteerd om jaarlijks de 100.000 woningen te halen. Wat mij betreft moeten Mona cs. hun pijlen dan ook richten op partijen die nog niet of nauwelijks in Nederlands vastgoed investeren. Nieuwe partijen dus en niet de usual suspects. Juist daar zal de combinatie middelen en appetite het grootst zijn en bovendien zorgt een dergelijke toetreding op de markt voor gezonde concurrentie. Dat is uiteindelijk goed voor kopers en huurders.
Naast het feit dat het handig was geweest deze kansrijke kapitaalverschaffers te betrekken, zijn er nog steeds knoppen waaraan gedraaid moet worden om het hen aantrekkelijk te maken bij te dragen aan de oplossing van ons woonprobleem. En die knoppen zijn van fiscale aard, zoals we weten.
Daarom een suggestie. Zorg dat er op de volgende Woontop – waar we zeker geen jaar mee moeten wachten – niet alleen deelnemers zijn die al tien jaar proberen op 100.000 nieuwe woningen per jaar te komen, maar vooral ook nieuwe investeerders die ervoor kunnen zorgen dat er ook daadwerkelijk gebouwd gaat worden. Als we daarvóór vast een aantal fiscale obstakels uit de weg ruimen gaat dat één en ander gegarandeerd versnellen.
Huib Boissevain, CEO Annexum