Blockchain in vastgoedsector is een evolutie in plaats van revolutie
De afgelopen jaren is wereldwijd een groeiende interesse geweest in de mogelijkheden van blockchain binnen het vastgoed, maar de betrokkenheid is nog relatief laag. Dat blijkt uit het eerste wereldwijde onderzoeksrapport van Foundation for International Blockchain and Real Estate Expertise (FIBREE). Hoe kunnen we dit veranderen? VJ sprak hierover met Jo Bronckers van FIBREE.
Het FIBREE Industry Report benadrukt dat blockchain en vastgoed niet slechts een lokaal fenomeen is in enkele regio’s. Er zijn meerdere hotspots verspreid over de wereld, zo is de VS het land en Londen de stad met de meeste blockchain initiatieven. Ook Nederland staat hoog in de ranglijsten, vertelt Jo Bronckers, mede-oprichter tegen VJ. “Wereldwijd is de VS koploper, gevolgd door Groot-Brittannië, Singapore, Zwitserland en dan Nederland.”
FIBREE verzamelde en analyseerde informatie over meer dan 500 bestaande producten en vroeg haar 55 regionale voorzitters naar de lokale situatie van de markt. Het eerste exemplaar van dit onderzoek is vandaag gepresenteerd door FIBREE op vastgoedtechnologiebeurs MIPIM PropTech in Parijs.
Realistisch perspectief
“Wij zien dit marktrapport als een mijlpaal voor FIBREE waarmee we met een realistisch perspectief een bijdrage kunnen leveren aan de markt over de ontwikkelingen van blockchain voor vastgoed. Nooit eerder is zo’n wereldwijd onderzoek gedaan. Dit alles was alleen mogelijk dankzij het grote enthousiasme en de inzet van de FIBREE participanten en de steun van onze sponsors en partners”, zegt Achim Jedelsky, voorzitter van FIBREE.
Prille fase
Wereldwijd zijn de belangrijke use cases geïdentificeerd. Echter veel van de geanalyseerde producten zijn nog in een uiterst prille fase van marktintroductie, zodat de echte toegevoegde waarde voor de markt vaak nog moet worden bewezen. Beter begrip en een meer strategische benadering van digitalisering van vastgoedprocessen moet de slaagkansen verbeteren voor goede initiatieven op zoek naar ontwikkelings- of financieringspartners.
Binnen 2 jaar gestopt
De meeste activiteiten worden ontplooid door startups en in sommige landen ook door overheden of grote vastgoedorganisaties. Meestal is de markt zich inmiddels wel bewust van blockchain, maar vaak zijn partijen nog terughoudend in het omarmen van dergelijke oplossingen. In combinatie met de relatief lage financiering van veel startups en de vele uitdagingen die nog moeten worden overwonnen, is het dan ook niet verwonderlijk dat ongeveer een op de drie blockchain-initiatieven voor vastgoed al binnen 2 jaar na oprichting de activiteiten lijkt te hebben gestaakt.
Hype voorbij
FIBREE denkt dat in veel regionale markten de hype rond blockchain wel voorbij is. De markt begrijpt dat het werkelijke potentieel van nieuwe technologieën zoals blockchain nog niet volledig kan worden ontsloten, zolang de informatie-uitwisseling grotendeels op papier en slechts gedeeltelijk digitaal plaatsvindt. Veel bedrijven verwachten dat de kosten van digitalisering voor individuele partijen op korte termijn groter zullen zijn dan de voordelen.
Bronckers vertelt: “We moeten niet vanuit de hype denken, maar juist realistisch zijn en de voordelen van digitalisering én blockchain inzien. De twee ontwikkelingen gaan hand in hand. Daarbij moet er meer tijd worden besteed aan research and development.”
FIBREE springt hierop in met het organiseren verschillende werkgroepen, een tokenization alliance en een academic board. “Onze insteek afgelopen jaar was het creeëren van wereldwijde dekking en we willen inzetten op inhoud. Door professionals in lokale meetups met elkaar in contact te brengen om hun expertise uit te wisselen en best practices te bespreken willen dit realiseren. Dit kan eventueel leiden tot het opzetten van lokale werkgroepen, om gezamenlijk volgende stappen te ontdekken en te ontwikkelen die een verschil zullen maken in de markt.”
Het volledige rapport bekijkt u op www.fibree.org.
Bron: VastgoedJournaal