Hypotheekrente blijft verder doorstijgen, hoop op afvlakking
De huizenmarkt is volop in beweging. Zo blijft de steile stijging van de hypotheekrente doorzetten. Daarnaast daalt het aantal verkochte woningen voor de elfde maand op rij. Voorspeld wordt dat de stijging van de rente doorzet: „Maar hopelijk gaat het minder hard dan de afgelopen weken.”
Wederom steeg de gemiddelde hypotheekrente, afgelopen week wel met ruim 15 basispunten. Daardoor is deze rente met 1,5% gestegen ten opzichte van de laagste stand in 2021. De stijging geldt voor verstrekte hypotheken met én zonder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
Oscar Noorlag van adviesgroep Verbruggen verwacht dat die trend de komende week doorzet. „Maar hopelijk gaat het minder hard dan de afgelopen weken.”
Hypotheekrentes knallen omhoog: waar eindigt dit?
Daarnaast is er een aanverwante ontwikkeling te zien: het aantal verkochte woningen daalt significant ten opzichte van vorig jaar. In maart dit jaar wisselenden 15.833 woningen van eigenaar en dat waren er vorig jaar nog 25.240. Ook in februari daalde het aantal met 17% en in januari was er zelfs een daling te zien van bijna 43%.
Het aantal afgesloten hypotheken daalde daarentegen een stuk minder hard (11%). Noorlag: „Het verschil met het aantal verkochte woningen zit vooral in het aantal hypotheken dat werd overgesloten. Ook werden er meer tweede hypotheken afgesloten.”
Inhaalslag
De stijging van de hypotheekrentes lijkt sneller te gaan dan de marktrentestijging. Opvallend in de eerste vier maanden van dit jaar, is dat mensen vaker kiezen voor rentevaste periodes van tien in plaats van twintig of dertig jaar.
Toch is twintig jaar nog altijd de meest gevraagde rentevaste periode, maar het aandeel daarvan daalde van ruim 50% naar 46,5% in april. Overigens wordt het voor veel mensen lastiger een huis te kopen met de NHG, omdat de prijs van de meeste huizen die te koop staan boven de vereiste grens van NHG liggen.
Oplopende rente doet hollen naar hypotheekadviseur
NHG biedt voordelen aan woningbezitters, zoals een lagere rente (gemiddeld 0,4% als je volledige financiering neemt), maar het kost eenmalig ook 0,6% extra. Die meerkosten zou je na anderhalf jaar eruit hebben.
Voor doorstromers duurt die terugverdientijd iets langer omdat je vaak de overwaarde van het vorige huis meeneemt. Maar los van de rentevoordelen, biedt de NHG een vangnet voor onvoorziene omstandigheden, zoals overlijden van een partner. NHG bekijkt dan met de hypotheekverlener hoe de achterblijver toch in het huis kan blijven wonen.
Zonnig nieuws
Gunstig woningnieuws voor eigenaren, is dat het kabinet voornemens is zonnepanelen met 0% te belasten. „Dat zou een mooie stap zijn”, vindt Noorlag. Het is voor woningeigenaren nu ook al mogelijk de btw terug te vragen, maar daarvoor moet je je dan wel inschrijven bij de Kamer van Koophandel als ondernemer. Dat hoeft dadelijk dus niet meer en dat gaat veel papieren rompslomp schelen.
Zonnepanelen zijn populair vanwege de hoge energieprijzen. De uitdaging is dan ook deze panelen te kunnen bemachtigen, en ook om technici te vinden die ze kunnen installeren.
Bron: Telegraaf