Nederland nog altijd in top 10 op het gebied van blockchain en vastgoed

Blockchain in de vastgoedsector

De hype rondom blockchain is drastisch teruggelopen. Dit is ook terug te zien in het aantal blockchain-gerelateerde producten op de vastgoedmarkt: slechts 300 in plaats van de 500 van vorig jaar. Maar Nederland staat nog altijd in de top 10 van toonaangevende landen op het gebied van blockchain en vastgoed. Dat blijkt uit het tweede wereldwijde onderzoeksrapport van Foundation for International Blockchain and Real Estate Expertise (FIBREE).

Blockchain producten voor de vastgoedsector worden in meer dan 50 verschillende landen aangeboden. Europa heeft Noord-Amerika van de troon gestoten als leider binnen de sector, maar de Verenigde Staten heeft nog steeds de meeste initiatieven op haar naam staan. Andere landen in de top 10 zijn Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Duitsland, Australië, Canada, Nederland, Spanje, China en Singapore. Daarbij zijn de financiële hoofdsteden New York, Londen en Singapore de voorlopers.

Verschuiving

Ten opzichte van vorig jaar is er een verschuiving zichtbaar van van oplossingen naar investeringen en financiering (tokenisatie, vanaf 58% in 2019 tot 47% in 2020) naar andere gebruiksmogelijkheden voor de vastgoedsector. Deze andere oplossingen kunnen worden gecategoriseerd​ in het aanbieden van markt- en platformdiensten, bouwtechnologie, beheer en exploitatie, onderzoek en waardebepaling en smart city oplossingen. De grootste uitdagingen zijn volgens FIBREE de toezichthouders en achterlopende wetgeving, maar ook de vastgoedsector die de blockchaintechnologie nog altijd moet leren begrijpen.

FIBREE telt 97 voorzitters verspreid over 73 locaties in 30 landen wereldwijd. 
Bekijk het volledige rapport op www.fibree.org.

Bedrijven steeds concreter

Een ander verschil is dat de blockchainontwikkelaars veel verder zijn met hun bedrijven dan een jaar geleden. Bijna de helft geeft aan dat ze in een groeifase zitten, ten opzichte van 7% vorig jaar. Een derde zit in de seed-stage en 22% zit in de start-up fase. Een groot deel van deze bedrijven hebben hun Proof of Concept klaar en hebben goede respons gekregen van de markt op hun product. Dit betekent dat steeds meer ontwikkelingen de markt ook echt zullen bereiken.

 

Bron: VastgoedJournaal


Gerelateerde artikelen