Stijging huizenprijzen zal langzaam afvlakken
Het woningtekort neemt de komende jaren verder toe, terwijl de stijging van de huizenprijzen naar verwachting afvlakt. De huizenprijzen zijn namelijk inmiddels zo hoog dat een koopwoning voor steeds minder mensen bereikbaar is geworden. Deze afvlakking zal nog niet heel snel gaan, omdat er nog altijd factoren zijn die voor opwaartse prijsdruk zorgen. Denk daarbij aan het stijgende gebrek aan huizen, de problemen in de bouw en de lage hypotheekrentes.
In 2020 zullen huizen in Nederland gemiddeld 5,5% duurder worden. Voor 2021 is dat 2,5%. Dit betekent dat voor een gemiddeld koophuis in 2021 grofweg 25.000 euro meer moet worden betaald dan in 2019. Dat schrijven economen van Rabobank in hun Kwartaalbericht Woningmarkt.
Bekijk het volledige Kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank
Tekort zo groot als alle woningen in Rotterdam
Nederland heeft een tekort van 315.000 woningen. Dat zijn net zoveel huizen als in een stad als Rotterdam. Bovendien loopt dit tekort komende jaren verder op doordat een scherpe daling in het aantal bouwvergunningen tot minder nieuwbouw leidt. Dit terwijl het aanbod van al bestaande koopwoningen afgelopen jaar verder is gedaald.
Opwaartse prijsdruk kent verschillende oorzaken
Rabobankeconoom Lisanne Spiegelaar licht toe: “Het geringe aanbod van huizen zorgt voor opwaartse prijsdruk, omdat het aantal huishoudens komende jaren zal groeien en de vraag naar huizen nog altijd hoog is. Het grote woningtekort en de terugval in nieuwbouw zal ons inziens ook sporen trekken in de verkoopcijfers. Minder nieuwe huizen betekent immers ook dat er minder woningbezitters verhuizen en hun huidige woningen te koop zetten.”
Bron: VastgoedJournaal