Vastgoed wordt digitale spaarpot particulier

Blockchain in de vastgoedsector

Vanaf honderd euro beleggen in een appartement of renovatieproject. Vroeger uitgesloten, omdat ontwikkelaars de entree soms bij een ton legden. Nu krijgen kleine particulieren via crowdfundplatforms wel toegang tot de vastgoedmarkt. Waar hun honderd euro inleg op een digitaal netwerk bovendien continu te volgen is.

Crowdfunding, het door groepen mensen bijeen brengen van geld voor bijvoorbeeld een appartement, is al ruim twintig jaar oud. Waar banken dan afhaakten, trokken individuen hun portemonnee. Platforms als Kickstarter, Indiego, Gofundme en Sellaband, voor muzikanten, groeiden uit tot de bekendste. In Nederland maakte Collin Crowdfund naam met de inzameling en het verstrekken van leningen aan mkb-bedrijven. Het Rotterdamse Max Crowdfund is nu het eerste Nederlandse online platform dat via de blockchain (zie afbeelding hiernaast) werkt en goedkeuring heeft gekregen van de financiële toezichthouder AFM. Het mag leningen van bedrijven in Nederland, Duitsland en Verenigd Koninkrijk aan particulieren aanbieden, die gedekt zijn door onroerend goed.

Groei Europa

„Hier is al jaren behoefte aan”, aldus Esther Dekker van vastgoedfonds Max Property Group dat Max Crowdfund opzette. „We willen nu in heel Europa doorgroeien.”

Alle transacties van particulieren worden vastgelegd op die blockchain: het online grootboek, in de lucht gehouden door pc’s van miljoenen gebruikers, waarop alle investeringen van klanten per vastgoedbelegging uniek, onveranderbaar en als in een ketting achter elkaar staan genoteerd.

De aan- en verkopen, de afhandeling en administratie gebeurt allemaal digitaal, zonder tussenkomst van prijzige adviseurs en notarissen. Op de blockchain blijven transacties voor iedereen altijd online in te zien.

Het platform mag leningen van projectontwikkelaars aan het publiek aanbieden, de leningen zelf zijn door onroerend goed gedekt. Particulieren kunnen vanaf €100 inleggen in een project en een stukje daarvan bemachtigen.

Risico’s voor de belegging zijn er. Bijvoorbeeld als de leningaanvrager de rente die betaald moet worden niet meer kan betalen. Dan neemt Max Crowdfund het vastgoed over en wordt het geveild.

Meer initiatieven

In deze markt lopen nog meer initiatieven warm: onderneming Annexum is dit voorjaar met startup Bloqhouse begonnen. In ruil voor euro’s krijgen beleggende particulieren een ’participatie’ in een appartement of woonblok. Net als bij Max Crowdfund ontvangt de belegger in ruil voor de euro’s een digitale ’token’. Die gaat in de eigen beveiligde digitale ’wallet’ of portemonnee. De kleine particulier is dankzij deze tokens deels eigenaar van het project geworden.

Max Crowdfund heeft inmiddels 70.000 geregistreerde gebruikers. Enigszins onder de radar breidt het platform momenteel uit in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waar het vastgoedbedrijf 3500 panden bezit, en in Rotterdam 1000 panden.

Op de blockchain bestaan geen tussenpersonen meer: iedereen handelt direct met elkaar. „Omdat alles volstrekt duidelijk is. Dankzij de blockchain is beleggen in vastgoed transparanter”, zegt Erwin van Kekem, hoofd technologie bij het platform. „De kosten zijn vele malen lager nu alle makelaars, notarissen en administratie eruit zijn. Dit model is een aanval op het establishment in vastgoed.”

 

Bron: Telegraaf


Gerelateerde artikelen