Supermarkten zetten in op plantaardig

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor supermarkten, en ketens zoals Picnic en Spar maken nu grote stappen in deze groene richting. Onlangs kondigden beide ketens aan dat ze zich zullen richten op het vergroten van het aandeel plantaardige producten in hun assortiment, een strategische zet die past binnen de bredere trend naar duurzamere voedselopties.

Logische stap

Picnic en Spar hebben hun bedoelingen duidelijk gecommuniceerd. Picnic verklaarde dat het verhogen van het aandeel plantaardige eiwitten in hun assortiment een logische stap is in hun duurzaamheidsstrategie. “We willen onze klanten helpen bij het maken van duurzamere keuzes, zonder concessies te doen aan smaak of kwaliteit,” aldus een woordvoerder van Picnic. Spar benadrukte dat deze verschuiving niet alleen goed is voor het milieu, maar ook aansluit bij de veranderende eetgewoonten van consumenten. “Mensen willen steeds vaker plantaardige alternatieven proberen, en wij willen die keuze makkelijker maken,” aldus Spar.

Vergelijkbare doelen

Het zijn echter niet alleen Picnic en Spar die deze koers varen. Grote ketens zoals Albert Heijn, Jumbo en Lidl hebben al eerder vergelijkbare ambities uitgesproken. Deze ketens staan zelfs in de top vier van de Superlijst Groen, een analyse van supermarkten op duurzaamheidscriteria uitgevoerd door Questionmark. Albert Heijn en Jumbo hebben bijvoorbeeld aangekondigd dat zij tegen 2025 minimaal 50% van de eiwitten in hun assortiment plantaardig willen maken, en 60% tegen 2030.

Brede duurzaamheidsinitiatieven

Deze focus op plantaardige eiwitten is slechts één van de vele initiatieven die supermarkten nemen in hun streven naar duurzaamheid. Albert Heijn heeft onlangs zijn assortiment vegan producten met 25% uitgebreid, terwijl Jumbo een nieuw keurmerk voor duurzame producten heeft geïntroduceerd. Lidl werkt actief aan het verminderen van plastic verpakkingen. Deze initiatieven laten zien dat supermarkten op meerdere fronten stappen ondernemen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Organisaties zoals Wakker Dier spelen een cruciale rol in deze transitie door campagnes te voeren en in gesprek te gaan met supermarkten. Volgens Collin Molenaar, campagnemedewerker bij Wakker Dier, is de focus op plantaardige eiwitten een essentiële stap naar een duurzamer voedselsysteem. “We willen dat mensen bewuster gaan consumeren, en supermarkten hebben hierin een grote verantwoordelijkheid,” zegt Molenaar.

Inspelen op veranderende consumenteneisen

De veranderende voorkeuren van consumenten spelen ook een belangrijke rol. Steeds meer mensen kiezen bewust voor een plantaardig dieet, aangetrokken door de gezondheids- en milieuvoordelen.

Een belangrijke uitdaging die supermarkten als Vomar signaleren, is de betaalbaarheid van plantaardige alternatieven. Het vergt innovatie en schaalvergroting om ervoor te zorgen dat plantaardige producten net zo betaalbaar worden als dierlijke producten. Picnic en Spar erkennen deze uitdaging en werken eraan om betaalbare, kwalitatief hoogwaardige plantaardige producten te leveren.

Wat betekent dit voor de toekomst?

De inzet van supermarkten om meer plantaardige producten aan te bieden, is een belangrijke stap in de richting van een duurzamer en gezonder voedselsysteem. Als deze trend zich voortzet, kunnen we in de toekomst een nog groter aanbod van plantaardige producten in de schappen verwachten, wat kan bijdragen aan een significante vermindering van de milieubelasting van ons voedsel.

Door samen te werken en in te spelen op de veranderende behoeften van consumenten, dragen supermarkten bij aan een positieve verandering in onze voedselketen.

_____________________________________________________________________________________

Bent u geïnteresseerd in meer nieuws zoals dit? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden voor nieuwsbrief


Gerelateerde artikelen