Verhuurders coulant, Paasakkoord creëert lucht voor winkeliers
Na een stroeve onderhandeling is er 10 april jl. een ‘hoopgevend Paasakkoord’ gesloten tussen vastgoedbeleggers (IVBN) en verhuurders (Vastgoed Belang) dat lucht creëert voor winkeliers. De koepels roepen hun achterban op om op grote schaal de huren voor Nederlandse winkeliers op te schorten. Winkeliers moeten over de maanden april, mei en juni hun betalingen tijdelijk kunnen verlagen en waar nodig tot 100 procent, meldt het FD. Pandeigenaren hoeven er geen gehoor aan te geven, het gaat om een moreel appel.
De coulance van beleggers is bedoeld om een kaalslag en langdurige leegstand in de retailsector te voorkomen. Omzetten kelderden de afgelopen weken veelal met 80 procent. Pandeigenaren die huurverlichting geven, kunnen rekenen op een coulante houding van banken; hun aflossingsverplichting wordt ook tijdelijk stopgezet, zo heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) toegezegd. De winkelierskoepels Inretail en Detailhandel Nederland hadden ingezet op een langere huurpauze en kwijtschelding, zover wilden beleggers niet gaan.
De coulance is uitsluitend bedoeld voor Nederlandse ketens, middenstanders en familiebedrijven. Advocaten verwachten dat rechters bij toekomstige betalingsgeschillen waarde kunnen toekennen aan het akkoord. Pharos Advocaten: “Het akkoord bindt partijen niet, maar naar onze mening zou er wel betekenis aan kunnen worden toegekend indien rechters in toekomstige zaken moeten oordelen over geschillen tussen verhuurders en winkeliers over de huurbetalingen. Bijvoorbeeld als een huurder beroep doet op onvoorziene omstandigheden en de huurovereenkomst aangepast wil zien.”
Internationale ketens komen niet in aanmerking voor coulance
Volgens hoofdredacteur Wabe van Enk van PropertyNL is het Paasakkoord een loffelijk initiatief. “Als iedereen het onderste uit de kan wil in deze crisis, zijn er straks alleen leegstandsbeheerders en zijn alleen juristen blij”. Overigens dient Autoriteit Consument en Markt nog goedkeuring te geven op het akkoord, dat is bedoeld om retailers te helpen die in april, mei en juni een omzetdaling hebben van minimaal 25%.
Van Enk: “De pijn zit vooral bij kledingzaken waar de omzet naar verwachting is teruggelopen met 80 procent. In zulke gevallen zou 75% huuropschorting met drie maanden mogelijk moeten zijn.” Internationale winkelketens zoals C&A, H&M en AS Watson en retailers met buitenlandse vestigingen zoals Hema, Action en Rituals vallen buiten het akkoord en hoeven niet op coulance te rekenen. In de afgelopen dagen bleek dat juiste deze partijen zonder overleg de kosten van de crisis proberen te verhalen op de verhuurders. C&A en andere ketens zouden waarschijnlijk toch geen gebruik maken van de regeling, omdat volledige gecontroleerde transparantie over omzet(verlies), een eis is.
“Retailers zoals C&A leggen nog liever de frequentie van hun seksleven bloot dan dat ze omzet- en winstcijfers tonen”. Wil het akkoord slagen, dan zullen ‘gewone’ retailers aan verhuurders massaal inzicht moeten geven in hun cijfers. Als dat lukt, heeft het Paasakkoord de branche blijvend veranderd,” stelt Van Enk. Er wordt in het akkoord overigens niet gesproken over huurcompensatie bij verplichte sluiting, zoals horeca en kappers.
BNR Zakendoen | Gevolgen coronavirus voor retailers
Beluister presentator Edwin Mooibroek in gesprek met Huib Boissevain (vanaf min. 5)
Elk dubbeltje terughalen
Huib Boissevain van Annexum hekelt in het programma Zakendoen op BNR het gedrag van ketens die in deze tijd eenzijdig de betalingsverplichting opzeggen. “Het Paasakkoord is een goede oplossing maar er is een probleem. Ketens zijn niet graag transparant over hun cijfers. Dan vraag je je af of de financiële problemen bij deze partijen echt zo groot zijn,” aldus Boissevain. In deze tijd werkt het alleen als je met elkaar samenwerkt en water bij de wijn doet.
“Kijk met elkaar of het uitstellen van de huur de ondernemer ook echt helpt. Ik verwacht overigens dat we in bepaalde gevallen een deel van de huur nooit meer zullen ontvangen.” Bij ketens met private equity (PE) investeerders zijn de problemen nog groter om tot elkaar te komen. Bij deze partijen ligt de focus primair op het behalen van rendement. Boissevain vindt het ronduit stuitend hoe deze PE investeerders zonder enige onderbouwing eenzijdig de afspraken opschorten. “We gaan elk dubbeltje terughalen.”
Ex Hema-topman Van Zetten zegt in het interview op Management Team dat private equity (PE) investeerders geen ‘graaiers’ zijn. “Dat is sentiment. Zo’n PE-fonds investeert in een mandje van bedrijven en ze weten dat er een aantal minder goed zal gaan. En dus weten ze ook dat er een aantal wel echt goed moet gaan. Daar sturen ze op.” Dat de druk vanuit de PE-partij in tijden van crisis enorm toeneemt, is niet de ervaring die Van Zetten heeft. “Ook dan veren ze mee. Investeringen op een laag pitje, snel kosten besparen: ze hebben veel kennis en ervaring in huis en brengen meestal de goede consultants mee.” Private-equityhuizen zijn enorm ‘cash driven’, weet Van Zetten. “Ze hebben maar één belang: hun assets beschermen, het geld dat ze geïnvesteerd hebben binnen boord houden en laten renderen. De korte termijn regeert, rendement is het belangrijkst, bij voorkeur 20 tot 30 procent jaar op jaarbasis.”
AS Watson komt over de brug met huurbetaling
Nadat AS Watson vorige week besloot geen huur meer te betalen voor haar 155 ICI Paris XL in winkels in Nederland, komt het bedrijf alsnog over de brug. Na de faillissementsaanvraag door Tres Invest, heeft de organisatie gedeeltelijk de huur betaald voor haar ICI Paris XL winkels, meldt Vastgoedmarkt. Omdat er nog geen akkoord is met het hoofdkantoor in Hong Kong, is de faillissementsaanvraag op dit moment nog niet ingetrokken. AS Watson liet al eerder weten de aanvraag voor bankroet (zie Vastgoedmarkt) kansloos te achten.
Pieter van Loon, eigenaar Tres Invest: Ik zit echt niet te wachten op juridisch gehakketak. Maar als iedere reactie op een reclamatie van mijn kant uitblijft, kan ik niet anders. En dan zie je plotseling dat er wel gereageerd wordt, in eerste instantie vaak op hoge toon.” In overleg met zijn advocaat heeft hij besloten ook bankroet aan te vragen voor JD Sports, het moederbedrijf van Perry Sport en Aktie Sport. Perry Sport is een van de huurders in de binnenstad van Dordrecht die weigert om huur te betalen. JD Sports Fashion telt internationaal honderden winkels in sportartikelen, onder verschillende namen.
Dit is een samengesteld artikel op basis van meerdere bronnen.
Bron: BNR Radio | FD | Inretail.nl | Pharos Advocaten | Management Team | PropertyNL | Vastgoedmarkt