VJ: Annexum heeft een duurzaamheidsmanager
Annexum heeft een nieuwe functie in de organisatie toegewezen aan Inge Kortekaas, zij wordt sustainability en innovation manager van het vastgoedbedrijf. Aan Vastgoedjournaal legt ze uit wat ze gaat doen en waarom.
Kortekaas: ‘Mijn passie volgen, dat is wat ik ga doen.’ Inge Kortekaas was al senior asset manager wonen bij de fondsenaanbieder Annexum, maar gaat zich nu bezighouden met de verdere verduurzaming van de portefeuille, de sociale aspecten ervan en het afleggen van verantwoording erover (ESG). Annexum komt binnenkort voor het eerst met een rapportage hierover uit, een rapportage waar Kortekaas al druk mee bezig is geweest.
Op de agenda
Kortekaas: ‘ESG staat natuurlijk al lang op de agenda en het is niet zo dat Annexum daar nu pas in investeert. Zo hebben we al zo’n 5000 zonnepanelen op de daken van ons vastgoed liggen, doen we aan community building in onze woongebouwen en gebruiken we huurprijsmodellen waarin veel meer factoren worden meegewogen dan alleen de referentiehuren van de buren. We zijn blij dat het onderwerp duurzaamheid nu ook wordt opgepakt als wet- en regelgeving.
Dit artikel verscheen eerder op Vastgoedjournaal
Door de rapportage weet Annexum nu zelf ook hoe ver het is met alle gevraagde duurzaamheidsactiviteiten en de sociale ambities. Kortekaas: ‘Met de dekking van milieugegevens zullen we in 2025 naar verwachting al op 80 procent van de ambitie zitten, in 2030 op 95 procent. Voor de sociale aspecten voldoen we in de woningportefeuille al ruim.’ We werken al jaren volgens de in 2015 aangenomen 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties voor een duurzamere en inclusievere wereld (Sustainable Development Goals).
Praktisch blijven
Zo zijn de verplichte energielabels geen probleem meer voor Annexum, al het vastgoed voldoet daaraan. Kortekaas: ‘De komende tijd gaan we uitzoeken welke korte en lange termijn stappen we gaan nemen om de milieu- en sociale vereisten verder uit te diepen. Uiteraard in samenwerking met onze corporate huurders en andere stakeholders. Wat Kortekaas in elk geval niet wil, is het te ingewikkeld maken om te voldoen aan de ESG-eisen. Terwijl al die regels wat overdonderend zijn, zegt zij: ‘Je moet rustig en vooral praktisch blijven.
Maar is verder investeren in verduurzaming nu niet lastig voor een partij als Annexum? De meeste fondsen hebben immers een bepaalde looptijd en een geprognosticeerd rendement. Nu investeren terwijl de waardes van het vastgoed dalen en herfinancieringen tegen mogelijk hogere kosten eraan komen, lijkt niet aantrekkelijk. Kortekaas: ‘Verduurzamen is goed voor de waarde van het vastgoed. Voor onze beleggers zijn deze ontwikkelingen positief. Investeringen hoeven niet hoog te zijn, afhankelijk van hoe duurzaam je portefeuilles al zijn. Denk aan inzichtelijk krijgen waaraan je energie kwijt bent en daar dan je gedrag op aanpassen: het helpt al zoveel. Dat inzichtelijk maken kan al door een slimme meter te plaatsen waardoor huurders zien dat bijvoorbeeld korter douchen een aanzienlijke besparing kan opleveren. Of dat retailers slimmer inzicht krijgen in energie slurpers, zoals voordeuren en koelingen open houden.’
Innovatie
Maar al die eisen vergen ook dat slimmere methoden het verschil kunnen gaan maken. Het is geen toeval dat Kortekaas naast duurzaamheid ook innovatie in haar functieomschrijving heeft staan. ‘Waar ik me tijdens mijn werk hard voor wil maken is dat de vele Proptech-bedrijven die zich met de dataverzameling en rapportages bezighouden, meer samen gaan werken. Het is er allemaal wel, maar vaak nog verspreid over allerlei tools. Als alles in één enkele tool gestopt zou kunnen worden, zou dat het halen van onze doelen efficiënter maken en de wereld een beetje mooier.’